1

Uživanje u zelenilu u centru grada luksuz je koji si malo tko danas može priuštiti. Sve je manje zelenih površina, posebice u velikim gradovima, a ljudi zelena pluća traže vikendom na obližnjim planinama i livadama. 

No, brzi gradski život često ne ostavlja dovoljno vremena za odlazak u prirodu pa su arhitekti odlučili doskočiti tom problemu. Naime, moderno graditeljstvo sve češće u prvi plan stavlja zelene zidove koji se postavljaju u unutarnjim i vanjskim prostorima, na zidovima i fasadama. Zelena fasada najčešće krasi stambene i poslovne zgrade, no može se naći i na nekim drugim objektima kao što su na primjer javne garaže.

Zeleni zidovi i zelene fasade

Unutarnji i vanjski zeleni zidovi na zgradama nove suvremene gradnje imaju svoje sisteme navodnjavanja i mogu se postaviti na zid ili mogu biti samostojeći. Biljke koje rastu na zidovima, rastu iz supstrata koji je postavljan u unutrašnjost zidnog modula. Zelenilom i biljkama mogu se obložiti cijele zidne površine, ali one mogu biti ugrađene i na manje prostore kao što su to stupovi. Postoje i zidni paneli koji se mogu pomicati po prostoru ovisno o potrebi.

Zelene fasade s druge strane osiguravaju zeleni pokrivač duž cijele fasade objekta, a obično je načinjen od biljaka puzavica. Spomenute biljke posade se u podnožje same zgrade te se duž površine penju direktno ili po unaprijed postavljenoj konstrukciji koja im služi kao potpora u rastu. Kod zelenih fasada bitno je naglasiti da će im biti potrebno nekoliko godina da se u potpunosti zazelene, a o čemu će ovisiti i izbor bilja i sami klimatski uvjeti koji utječu na rast i razvoj biljaka.

Ako se bojite da bi bilje moglo toliko zavladati vašim prostorom tako da bi narušilo i oštetilo konstrukciju same zgrade, valja napomenuti da se danas uz upotrebe tehnologije, odgovarajućih biljaka i stručnjaka to ne može dogoditi. Naime, zelene fasade se planiraju tako da se odvoje od konstrukcije koja je posebno zaštićena od moguće destrukcije biljaka.

Prednosti zelene fasade

Osim što predivno izgledaju, ove fasade imaju i niz prednosti. Vertikalno uzgojena vegetacija doprinosi boljoj toplinskoj izolaciji prostora (zimi grije, ljeti hladi) i pomaže u smanjenju ugljikovog dioksida i prašine koji su tipični za urbane sredine u strogom centru grada. Također, zelenilo na fasadi učinkovita je zaštita od znatiželjnih pogleda te smanjuje buku.

Zelenilo doprinosi proizvodnji kisika i stvara zdravu klimu za stanovanje. Dokazano je da zelena boja opušta zbog čega se i preporučuje što češći boravak u prirodi. Stoga, ovakve zgrade imaju i psihološki utjecaj na mentalno zdravlje ljudi. Doprinose smanjenju stresa i poboljšavaju koncentraciju i produktivnost.

Zeleni krovovi

Osim fasada, u posljednje vrijeme sve su popularniji i zeleni krovovi na zgradama koji ovisno o izboru biljnih vrsta mogu biti ekstenzivni i intenzivni. Intenzivni vrtovi izgledaju poput klasičnih vrtova. Supstrat se nalazi na dubini od 30 do 60 centimetara, a od biljaka uzgajaju se grmovi, razne trajnice i drveće. Ekstenzivni krovovi imaju puno tanji sloj i na njima se sade sukulenti. Ako živite u gradu, obogatite svoj životni prostor zelenilom i udišite čišći zrak. Posadite puzajuće trajnice na balkonu ili na vrhu zgrade uzgojite svoj zeleni krov. Uz zelenilo i bilje približit ćete ljepotu prirode u grad i utjecati na čišći i kvalitetniji zrak.

 

Izvor: ekologija.com

Važna obavijest !

Sukladno preporuci Stožera civilne zaštite Karlovačke županije, Udruga za lokalni razvoj "Turbina [ ... ]

Opširnije...
Izrada domaćeg biljnog sapuna

Domaći sapun nije teško napraviti kod kuće. Prednost takvog sapuna je što je kvalitetniji [ ... ]

Opširnije...
Biodinamička poljoprivreda

Biodinamička poljoprivredna proizvodnja holistički je pristup poljoprivredi i poštuje načelo: [ ... ]

Opširnije...
Utjecaj zračnog prometa na okoliš

Zračni promet je proces prijevoza osoba i stvari zračnom plovidbom, ali i bilo koja druga uporaba [ ... ]

Opširnije...
„Ledene bebe“ hladit će Arktik i usporiti otapanje

Na natječaju je pobijedila ideja indonezijskog tima koji predlaže stvaranje podmornica koje bi proizvodile [ ... ]

Opširnije...
Završen prvi ciklus radionica po projektu

Danas je održana posljednja od četiri radionice prvog ciklusa radionica po projektu punog naziva – [ ... ]

Opširnije...

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top