energetska3

Grad Karlovac već dugi niz godina radi na poboljšanju sustava energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, podržavajući razne projekte i aktivnosti bazirane na podizanju svijesti građana kada su energetska učinkovitost i zaštita okoliša u pitanju. Kroz program Energetske učinkovitosti 2017. godine u gradu Karlovcu, provedene su mjere uvođenja razdjelnika topline višestambenih zgrada u vrijednosti od 86.800,00 kuna., dok su za 2018. godinu osigurana sredstva za isto. Nažalost zbog male nezainteresiranosti građana, 2018. godine, ista ta mjera je zaustavljena, no nastavljena je mjera uvođenja vodomjera. Građani grada Karlovca pokazali su veliki interes uvođenja vodomjera zbog i više no pozitivnog ishoda uštede potrošnje vode od 20 pa čak do 40 %. Također, grad Karlovac je sufinancirao dvije nove mjere; sufinanciranje projektne dokumentacije za energetsku obnovu višestambenih zgrada i sufinanciranje radova na toplinskoj ovojnici. 

Što se tiče projekata baziranih na energetskoj učinkovitosti na području karlovačke županije, moramo izdvojiti dva važnija projekta, a to su Projekt PrioritEE i Energy@School. Projektu PrioritEE, punog naziva „Prioritiziranje mjera energetske učinkovitosti u javnim zgradama, glavni cilj jest jačanje sposobnosti i kapaciteta lokalne i regionalne samouprave za donošenje odluka o strateškom planiranju na području gospodarenja energijom u javnim zgradama u pet mediteranskih zemalja: Italiji, Portugalu, Španjolskoj, Grčkoj i Hrvatskoj. Glavne koristi koje će proizaći iz projekta PrioritEE za uključene lokalne i regionalne partnere su povećanje njihovog kapaciteta za provedbu mjera energetske učinkovitosti u javnim zgradama, upravljanje i praćenje potrošnje energije te osigurana potpora pri izradi i provedbi lokalnih akcijskih planova za smanjenje potrošnje energije u javnim zgradama. Ove koristi ostvarit će se primjenom balansiranog seta troškovno isplativih mjera koje podrazumijevaju kapitalne investi­cije, ali i tzv. „soft" mjere usmjerene na promjene ponašanja korisnika i odgovornije upravljanje vlastitim energetskim sustavima kod različitih ciljanih skupina i zaposlenika. Projekt ENERGY @ SCHOOL ima za cilj povećati mogućnost javnog sektora da poboljša energetsku učinkovitost, korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisija CO₂. Cilj projekta je i smanjenje postojeće razlike između različitih regija u pogledu planiranja i provedbe energetskih politika u javnim zgradama, kroz stvaranje energetski pametnih škola. Navedeni će se ciljevi postići uz obuku učenika i školskog osoblja, koji će postati mlađi i stariji čuvari energije: to znači da će biti odgovorni za poboljšanje energetske učinkovitosti zgrade. Projekt predviđa mala ulaganja koja će biti testirana i pod nadzorom čuvara energije. Cilj ulaganja je uspostaviti sustav upravljanja energijom u 34 javne škola u 6 europskih gradova kako bi se pratilo i utjecalo na potrošnju energije. Ulaganja će obuhvatiti ugradnju pametnih brojila, detektora i ostale opreme za praćenje energetskih podataka u realnom vremenu.

Više o temi možete poslušati na sljedećem linku https://www.youtube.com/watch?v=cVf4phV8aAU

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top