Slika 1 13

Udruga za lokalni razvoj „ Turbina promjena“ od mjeseca siječnja aktivno provodi Projekt prevencije elektroničkog nasilja nad i među djecom „#IsključiNasilje“, s osnovnim školama partnerima; Grabrik, Mahično, Banija i Draganić. Područje aktivnog djelovanja je rad s djecom na prevenciji elektroničkog nasilja nad i među djecom.

Jedna od najvažnijih aktivnosti Projekta je održavanje pet ciklusa edukativnih radionica, od čega su četiri edukativne radionice namijenjene za učenike petog razreda škola partnera, te peti ciklus koji je namijenjen za roditelje i odgojno - obrazovne djelatnike. Učitelji su uz roditelje, osobe koje su svakodnevno u djetetovom životu a kako bi se što lakše nosili sa izazovima prevencije i interveniranja u slučajevima elektroničkog nasilja, vrlo je važno pružiti im primjerenu edukaciju.

Stoga je Udruga organizirala i održala jednu edukativnu radionicu s učiteljskim vijećem osnovne škole Draganić, na temu „Sigurnost djece na Internetu“. Naša stručna suradnica Stella Šimunić je kroz prezentaciju „Sigurnost djece na Internetu“ održala edukativnu radionicu s učiteljskim vijećem, osvijestivši učitelje o jako bitnom problemu u današnjem svijetu tehnologije, pod nazivom „Cyberbullying“. Kroz interaktivnu radionicu sa učiteljskim vijećem utvrdili smo koliko su učitelji svjesni samog problema „Cyberbullyinga“. Naša stručna suradnica Stella Šimunić na početku radionice je učitelje, odnosno odgojno - obrazovne djelatnike upoznala s informacijom postotka djece koja svakodnevno koriste digitalnu tehnologiju a prema istraživanjima Unifeca i Poliklinike za zaštitu djece grada Zagreba te im predstavila pozitivne i negativne strane digitalnog svijeta. Također, navela je da je jedan od najbitnijih nedostataka digitalnog svijeta elektroničko vršnjačko nasilje, odnosno takozvani „Cyberbullying“. Iznijela je postotak djece koja su žrtve verbalnog, tjelesnog i elektroničkog nasilja, upoznala odgojno – obrazovne djelatnike sa samim pojmom „Cyberbullinga“, predstavila njegove osnovne karakteristike i oblike napad. Bilo je i govora o oblicima žrtava i počiniteljima elektroničkog vršnjačkog nasilja te njihovim posljedicama. Za kraj edukativno – interaktivne radionice, naša stručna suradnica podijelila je svoje znanje sa svim sudionicima o tome kako pomoći djetetu kada proživljava elektroničko nasilje. Svi sudionici postali su svjesniji problema elektroničkog nasilja nad i među djecom te su kroz edukativno - interaktivnu radionicu spoznali adekvatna rješenja u prevenciji istog.

                                                                                                                                                                                                       Natalija Špoljarić

 

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top