Nažalost, situacija u kojoj smo se svi našli plodno je tlo za „fake news“, ali i sitne kriminalce kojima su meta uglavnom osobe starije životne dobi. Tako je MUP RH, putem službenog Twitter profila (poveznica: https://twitter.com/mup_rh/status/1240945879131009024), izdao veliko upozorenje: „Ne dostavljajte osobne podatke“! 

Naime, kako javlja HRT, Ministarstvo unutarnjih poslova objavilo je važno upozorenje građanima - neka ne nasjedaju na poruke u kojima se od njih traže osobni podatci, te da to odmah prijave policiji. Poruke se, naravno, šire putem mobilnih aplikacija za razmjenu poruka, fotografija i videozapisa na pametnim telefonima - a na one u kojima se od vas traže osobni podatci - važno je ne odgovarati (jer postoji velika opasnost da će biti zloupotrijebljeni)! Ministarstvo unutarnjih poslova ističe da ne prikupljaju osobne podatke građana putem takvih mobilnih aplikacija, naime Ministarstvo ima službenu aplikaciju - „MUP-Sigurnost i povjerenje“, kojom građani putem pametnih mobilnih telefona mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada hrvatske policije. Svaki pokušaj neovlaštenog prikupljanja osobnih podataka nije loše prijaviti policiji na 192, što će doprinijeti manjem širenju ovakvih poruka, samim time i smanjiti paniku, te „fake news“ ili lažne vijesti (budući se pošiljatelji takvih raznih, rekli bismo, zlonamjernih poruka ne predstavljaju lažno samo kao MUP RH, već i kao banke ili telekom operateri i sl. – te je u tom slučaju vrlo važno imati pravovaljanu i provjerenu informaciju).

Nadalje, što se tiče pojma „fake news“ ili „lažne vijesti“, Turbina promjena je kao partner na projektu u ljeto 2017. godine sudjelovala na razmjeni „(Don't) Buy it", u organizaciji Narodnog parlamenta iz Srbije, koji je financiran u sklopu Erasmus+ programa: Ključna aktivnost 1 - Razmjena mladih. Cilj projekta je raspraviti i kritički promisliti o sljedećim temama: koliko je web promijenio način na koji percipiramo medijske poruke, koja je uloga tradicionalnih medija u ovom kontekstu, te koji su novi medijski kanali, koje poruke dobivamo, na temelju kojih kriterija i kako internet funkcionira. Glavne aktivnosti projekta bile su izrada radio, novinskih i TV vijesti, kritičko promišljanje članaka, vrednovanja važnosti medijskih objava, upoznavanje s alatima za pripremu i objavu vijesti, alternativni mediji, te gledanje filma „Spotlight".

Dakle, u vrijeme lažnih vijesti, raznih „youtubera i influencera“ medijska je pismenost važna za sve nas, a pogotovo u ovo vrijeme i u ovoj situaciji u kojoj se sada nalazimo. Kako je napisano na početku teksta, nažalost, situacija u kojoj smo se svi našli plodno je tlo za „fake news“, ali i sitne kriminalce kojima su meta uglavnom osobe starije životne dobi.

Stoga je Hrvatski Crveni križ izradio korisne upute za sve koji će u danima koji dolaze pomagati starijim i nemoćnim osobama. Letci su dostupni na poveznici: https://bit.ly/390hN1J. „Pomažite, budite informirani, brinite se o sigurnosti i zaštitite zdravlje!“ – poručuju iz Hrvatskog Crvenog križa.

U tome da budemo informirani, u vrijeme kad smo gotovo svi u kućama, pomažu mediji, od novina preko lokalnih medija do naše javne TV kuće. No, i tu su iz Vijeća za elektroničke medije, ali i Sindikata novinara Hrvatske poručili da izvještavanje mora biti odgovorno, točno i oprezno - odnosno izvedeno na način da štiti zdravlje novinarki i novinara, te građana RH.
„Podsjećamo da su novinari u svom izvještavanju dužni prenositi točne informacije pozivajući se na vjerodostojne i potvrđene izvore, da ne koriste neprecizne izraze poput “velik broj mrtvih”, “mnogo”, “stotine”, “tisuće” i slično osim ako to nije urednički opravdano.“ – rekli su iz Vijeća za elektroničke medije u svom priopćenju.

No, ono na što Vijeće za elektroničke medije ili netko drugi nadležni ne može toliko utjecati su društvene mreže. Korisnici istih, možda nehotično i nesvjesno dijele razne informacije bez provjere istinitosti. Facebook je već duže vrijeme imao u vidu globalno implementirati algoritam za prepoznavanje lažnih vijesti („fake news“), a ovih dana to je i zaživjelo. Napokon, i Facebook se bori s lažnim vijestima, a kao što se može vidjeti na slici:

Također, i na samim korisnicima društvenih mreža je da budu informirani, te tako razlikuju lažne vijesti i po mogućnosti ih prijave Facebook-u.        

Opet, i neki portali/tvrtke koje sebe zovu „marketing agencijom“, možebitno pokušavaju iskoristiti ovo vrijeme za neke svoje koristi - naime, pojavila se stranica za prijavu kršitelja samoizolacije. Osim što je to moralno upitno na takav način, vrlo je loše nekome neprovjereno ostaviti osobne podatke, kako svoje, tako i tuđe. Stoga, Vlada i MUP RH odgovaraju da nikako ne upisujete nikakve podatke: "@mup_rh na svim platformama ima aplikaciju Povjerenje i sigurnost. Ne upisujte podatke [u druge aplikacije koje nisu provjerene]" – odgovoreno je na upit korisnice društvene mreže Twitter. Jedina službena mrežna stranica (iza koje stoji Vlada Republike Hrvatske) za pravodobne i točne informacije o koronavirusu je: https://www.koronavirus.hr/

Naravno, osim službenih kanala Vlade RH, te lokalnih i nacionalnih medija, tu su i službene mrežne stranice na razini Europske unije:

https://www.ecdc.europa.eu/en/novel-coronavirus-china

https://ec.europa.eu/info/live-work-travel-eu/health/coronavirus-response_en

Službene mrežne stranice WHO za Europu:

http://www.euro.who.int/en/health-topics/health-emergencies/coronavirus-covid-19

Ako vas zanima statistika, tu je karta koju održava Johns Hopkins University & Medicine, prema brojkama koje dostavljaju nacionalne vlade: https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6

Ili ona Microsoft-ove tražilice Bing: https://bing.com/covid

U svemu tome pogodio nas je i potres, kratko ćemo se samo osvrnuti, budući da smo ga većina u središnjem dijelu Republike Hrvatske oko glavnog grada osjetili. Naime, osim „googlanja“ pojma „Potres Hrvatska“ ili „Potres Europa“, postoje službene mrežne stranice na EU razini koje se bave zabilježavanjem potresa, pa se tako već nakon 5 min moglo pročitati koje je područje zahvaćeno i kolika je magnituda potresa bila (a u pomoć ovdje u dobrom dijelu uskaču i društvene mreže, gdje korisnici, čak i brže od medija, dijele informacije i slike – koje opet treba uzeti sa dozom opreza):

Euromediteranski seizmološki centar - https://www.emsc.eu/Earthquake/Contribute/choose_earthquake.php?lang=hr

Swiss Seismological Service - http://www.seismo.ethz.ch/en/earthquakes/europe/last90daysMag4.5plus/

Mrežna stranica „Volcano discovery“, koja između ostalog, prikuplja informacije o potresima za svaku zemlju - https://www.volcanodiscovery.com/earthquakes/croatia.html

Što nam drugo preostaje osim - biti kod kuće, s obitelji, složni, brinuti za svoje starije, pridržavati se uputa nadležnih, biti zahvalni i zdravi, čuvati se lažnih vijesti i sitnih kriminalaca, biti informirani iz provjerenih izvora, ostati pozitivni (primjerice) igrajući društvene igre (možda pripremiti koncert sa sigurne udaljenosti – balkona za susjede, kako vidimo po društvenim mrežama) ili gledajući Netflix.

 

Povezana vijest: http://turbina-promjena.hr/index.php/vijesti/425-vazna-obavijest

 

 

Filmovi, izložbe, predstave, književnost: Sav kulturni online sadržaj dostupan na jednom mjestu - https://dnevnik.hr/showbuzz/preporuke/ministarstvo-kulture-objavilo-popis-dostupnih-kulturnih-sadrzaja---599422.html

Popis online kulturnog sadržaja - https://www.koronavirus.hr/popis-online-kulturnog-sadrzaja/134

Besplatne edukacije te kulturni i zabavni sadržaji za vrijeme izolacije - https://lider.media/lider-plus/lidertrend/besplatne-edukacije-te-kulturni-i-zabavni-sadrzaji-za-vrijeme-izolacije-130577

Brojni svjetski muzeji virtualno otvorili svoja vrata, možete ih "posjetiti" od kuće - http://www.novilist.hr/Kultura/Izlozbe/Brojni-svjetski-muzeji-virtualno-otvorili-svoja-vrata-mozete-ih-posjetiti-od-kuce

#Ostanidoma i prošetaj po nekoliko najvećih europskih muzeja: 

? muzej Louvre, Pariz ??
https://bit.ly/39punHV

? muzej d'Orsay, Pariz ??
https://bit.ly/2Un09AZ

? Rijksmuseum, Amsterdam ??
https://bit.ly/33Tmfyn

? muzej Van Gogh, Amsterdam ??
https://bit.ly/2UqXJRK

? Pinacoteca di Brera, Milano ??
https://bit.ly/2QRv6Ln

? muzej Pergamon, Berlin ??
https://bit.ly/2xrYh10

? Galeria Uffizi, Florenţa ??
https://bit.ly/3bvl0rA

? arheološki muzej u Ateni ??
https://bit.ly/3arOEhp

? muzej Prado, Madrid ??
https://bit.ly/2WWFxRE

? muzej Dali, Catalonia ??
https://bit.ly/2vWaFpB

? Vatikanski muzeji ??
https://bit.ly/3dAN3Ym

 TWEET from https://twitter.com/EUErasmusPlus/status/1244549996843655168 (ERASMUS+ EU) The outbreak of #COVID19 is causing disruption to #education, #training & #mobility opportunities across the EU & beyond, but we must ensure it does not hinder learning.

We have gathered a wide range of resources to support #OnlineLearning ➡️ https://europa.eu/!ux78pc

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top