U periodu od 14.11. – 19.11.2012. godine boravio sam u Bonnu gdje sam bio sudionik seminara NEWCOMER in EVS? - No venture, no gain!

Uz mene i Daria Žmegača iz Hrvatske (Udruga Mladi za Marof) na seminaru su još sudjelovali predstavnici nevladinih organizacija iz Velike Britanije, Estonije, Latvije, Rumunjske, Litve, Norveške, Albanije i Njemačke. Predavačice i trenerice seminara su bile  Heike Hornig i Marion Ladich.

Seminar i treninzi održavali su se u edukacijsko smještajnom centru CJD u Bonnu.

Sam seminar financiran je sredstvima programa Mladi na djelu za nove organizacije i projekte u Europskoj volonterskoj službi - Akcija 2.

Osnovna koncepcija seminara je bila učenje i aktivni primjeri koncepta i filozofije Europske volonterske službe (EVS) i programa Mladi na djelu. Kako smo mi kao organizacija u završnoj fazi dobivanja akreditacije za sending i coordinating organizaciju unutar programa European voluntary service, bilo je izuzetno dobro vidjeti iz prve ruke mogućnosti projekta, načine pisanja projektnih prijedloga, dobre i loše primjere iz stvarnog života volontera.

Prvoga dana imali smo popodnevno upoznavanje svih sudionika seminara uz zabavne edukativne igre tzv. energizer igre, gdje smo se svi upoznali i ukratko prezentirali naše organizacije. Nakon toga započeli smo i sa službenim dijelom te upoznavanje sa Youthpassom kao alatom za priznavanje neformalnog učenja na europskoj razini.

Drugi dan započeo je teorijskim dijelom o samom programu Mladi na djelu, te drugim dijelom upoznavanja sa procesom dobivanja i izdavanja Youthpassa. Zatim smo se pripremili za posjet volonterskom projektu u Kolnu koji provodi organizacija IN VIA, na način da smo se podijelili u tri grupe koje su svaka dobile ulogu volontera koji prvi put dolazi na svoj volonterski posao i različite upute kako doći do mjesta volontiranja.

Ova vježba pokazala je pravi primjer što se volonteru može dogoditi u stvarnom životu (obzirom da se jedna od grupa i izgubila, te zakasnila na susret više od 2 sata). Nadalje u Kolnu nam je predstavljen centar organizacije IN VIA i njihov volonterski program, te smo imali priliku i razgovarati sa dvjema volonterkama iz Poljske i Portugala o njihovim osobnim iskustvima i doživljajima volonterskog rada.

Treći dan započeo je teorijskim dijelom o samoj Europskoj volonterskoj službi i dobili smo uvid u načine kako pronaći partnere, projekte, volontere, koji su dobri i kvalitetni selekcijski postupci za odabir volontera, koje sve baze podataka o EVS-u postoje i slično. Tijekom dana smo kroz razne interaktivne igre (npr. Speed dating) dobili bolji uvid o organizacijama ostalih sudionika, te pripremali izložbu putem panoa na kojima smo ukratko morali opisati aktivnosti i projekte naših organizacija.

Četvrti dan započeo je posjetom predstavnice njemačke nacionalne agencije za programe Mladi na djelu gđe. Karin Schulz koja nam je predstavila program Mladi na djelu i ulogu nacionalnih agencija, te smo imali mogućnosti aktivnog komuniciranja i boljeg upoznavanja EVS programa. Ovaj dan je bio uglavnom posvećen treningu i upoznavanju sa konflikt menadžmentom, metodama kreativnog rješavanja konfliktnih situacija, te diskusijama između svih nas sudionika.

Peti dan bio je dan u kojem smo prošli kroz faze pripreme projektnih prijedloga, od dobivanja akreditacije za EVS, do planiranja i pisanja projekta, te pripreme i pisanja završnog izviješća. U poslijepodnevnim satima imali smo radionice i interaktivne igre a sve u cilju upoznavanja sa interkulturalnim učenjem. U večernjim satim predstavnici svih zemalja imali su priliku prezentirati svoju zemlju, te nacionalnu kuhinju i hranu karakterističnu za svaku zemlju koja je bila zastupljena na seminaru.

Šesti i posljednji dan proveden je također radno upoznavanjem sa financijama projekata i načinima izvještavanja o utrošcima sredstava, te ispunjavanjem evaluacijskih upitnika i onim najtužnijim opraštanjem od dobrih ljudi i novostečenih prijatelja.

Žarko Latković

{phocagallery view=category|categoryid=6|imageid=0|limitstart=0|fontcolor=#000000|bgcolor=#DA4531|bgcolorhover=#9D281E|imagebgcolor=#FFD24D|bordercolor=#B88A00|bordercolorhover=#86B300float=center}

Kako uštedjeti energiju u kućanstvima

Štednja je danas postala najtraženija tema, stoga vam donosimo jedan opširniji pregled [ ... ]

Opširnije...
Biootpad

Osim što možemo reciklirati različite materijale, kao što su plastika, papir, guma, [ ... ]

Opširnije...
Mjesečni rezime projekta

 

Kratki opis aktivnosti koje smo proveli u 9 mj.

Opširnije...
Gljivarstvo na području grada Karlovca

Gljivarstvo je ogromno područje rada, a obuhvaća proizvodnju hrane, tehnologiju prerade, farmaceutiku [ ... ]

Opširnije...

Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" sudjelovala je na današnjem 10. Sajmu udruga [ ... ]

Opširnije...
Zelena zanimanja budućnosti

Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. [ ... ]

Opširnije...

 

volonteri

solarno stablo BANNER 300px

Sponzori

Cistoca.pngLogotip-Vodovod-i-kanalizacija.pngREGEA-web.pngbrunata.pnggrb_karlovca_copy.pnghep.png
Go to top