slika 2

Zelena Istra organizirala je seminar na temu : „Hrvatska energetska budućnost - kako organizirati pravedan i čist energetski sustav čiju cijenu neće plaćati zemlje u razvoju“ u okviru projekta "Financiranje razvoja i razvijanje financijskih sredstava prikladnih u Europskoj godini razvoja 2015.: paneuropska kampanja za usklađivanje investicija EU-a u zemljama u razvoju s okvirom Milenijskih razvojnih ciljeva za razdoblje nakon 2015. te politikama EU-a koje promoviraju održivi razvoj i smanjenje siromaštva" kojeg provodi mreža udrugaCEE Bankwatch Network.

Seminar se održao 16. i 17. studenog 2016. u Zagrebu i pružio je priliku za dogovor o zajedničkom djelovanju organizacija civilnog društva i građanskih inicijativa po pitanju uključivanja Republike Hrvatske u prekogranične konzultacije o Nuklearnoj elektrani Krško, te je predstavljen i kontroverzni Nacionalni program kojim se radioaktivni otpad iz NE Krško planira skladištiti i odlagati u blizini doline rijeke Une i nacionalne ekološke mreže. Također na seminaru se propitivao utjecaj hrvatskog energetskog sustava na druge zemlje, ali i odgovornost Hrvatske i međunarodne zajednice za produljenje rada nesigurnih i zastarjelih ukrajinskih nuklearnih reaktora.
Na seminaru se predstavila i hrvatska politika klimatskih promjena te Strategija niskougljičnog razvoja RH za koju se očekuje da će znatno doprinijeti povećanju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i energetske učinkovitosti te smanjenju emisija stakleničkih plinova, kao i pozitivno utjecati, ne samo na Hrvatsku, već i zemlje u razvoju.
Na ovom su seminaru kao predstavnici Udruge za lokalni razvoj Turbina promjena sudjelovali naši volonteri Josip Cipurić i Petra Šegulić.

 

volonteri

solarno stablo BANNER 300px

Sponzori

Cistoca.pngLogotip-Vodovod-i-kanalizacija.pngREGEA-web.pngbrunata.pnggrb_karlovca_copy.pnghep.png
Go to top