Pucka pravobraniteljica

Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena" sudjelovala je 11. rujna 2018. godine na sastanku pučke pravobraniteljice s predstavnicima nacionalnih manjina/vijeća nacionalnih manjina, organizacija civilnog društva i LAG-ova koji djeluju na području Karlovačke županije. 

Kao dio redovitog rada, pučka pravobraniteljica redovito obilazi županije RH, pa je tako i ovom prilikom došla u Karlovačku županiju kako bi uvidjela stvarno stanje na terenu po pitanju ljudskih prava. Udruga za lokalni razvoj "Turbina promjena", kao jedna od organizacija civilnog društva koje djeluju na području Karlovačke županije rado se odazvala ovom dobrodošlom pozivu na sastanak te tako imala priliku iznijeti svoje viđenje stanja ljudskih prava na terenu i to u područjima kojima se Udruga bavi - problematika starijeg i nemoćnog stanovništva, djece, zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, ali i volonterstva.

Sastanku su nazočili predstavnici nacionalnih manjina na području Karlovačke županije, Crvenog križa, LAG-ova te organizacija civilnog društva te je svatko od njih imao priliku iznijeti problematiku s kojom se svakodnevno susreću na terenu. Glavni problemi s kojom se ove organizacije susreću su pretežito potrebe starijeg stanovništva, i to najviše po pitanju izoliranosti (društvene i prostorne), slabije prometne povezanosti, infrastrukture, siromaštva, i sl., što ukazuje da se situacija u posljednjih nekoliko godina nije puno promijenila, usprkos naporima spomenutih organizacija.

Osim problematike starijeg stanovništva, problem su i dalje ruralni krajevi iz kojih mladi sve više iseljavaju tako da ostaje samo starija populacija, što Karlovačka županije ima zajedničko i s ruralnim krajevima diljem Hrvatske. Osim toga, spominjani su napori civilnog društva koji imaju probleme s ljudskim kapacitetima, a ponajviše s financiranjem svojih aktivnosti. 

Pravobraniteljica će boraviti u Karlovačkoj županiji dva dana te nakon toga nastavlja rad na terenu i u drugim županijama RH.

 

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top