afb2a28b0a90dfad21b8

Istraživanja pokazuju da su zanimanja budućnosti vezana upravo za segment zaštite okoliša. Prema podacima Europske komisije više od 20 milijuna poslova u Europi već je povezano s okolišem, a taj sektor i u godinama krize bilježi rast. Zato je naše strateško opredjeljenje održivi razvoj Hrvatske. To znači razvoj temeljen na ekonomiji koja je zelena, niskougljična, prilagodljiva klimatskim promjenama te učinkovita u upotrebi resursa. 

 Uspostavom cjelovitog sustava gospodarenja otpadom omogućavamo udvostručenje broja radnih mjesta u kratkom roku, sa 6.000 na 12.000, a razvojem niskougljičnog gospodarstva otvaranje 80.000 novih, zelenih, radnih mjesta do 2050. godine. Zelena zanimanja budućnosti veliki su potencijal za zeleni rast i razvoj te nova radna mjesta i to usmjerena visokoobrazovanim kadrovima kroz razvoj modernih tehnologija i inovacije, u području energetske učinkovitosti. Mjere energetske učinkovitosti prepoznate su kao najučinkovitiji način ublažavanja klimatskih promjena jer direktno utječu na smanjenje emisija stakleničkih plinova. Projektima energetske obnove obiteljskih kuća, višestambenih zgrada, komercijalnih objekata, ili nabavom ekološki prihvatljivih hibridnih i električnih vozila, čini se dobro za okoliš, građanima se smanjuju troškovi i povećava kvaliteta života, a domaćim tvrtkama i obrtnicima osigurava posao.

Jedno od zanimanja budućnosti je savjetnik za genetiku. Savjetnici ovog tipa u suradnji s liječnicima informiraju i savjetuju osobe koje su odlučile dekodirati svoj genetski kod. Također, savjetuju ljude koji su suočeni s nasljednim bolestima i genetskim poremećajima i roditelje čija nerođena djeca imaju „problematičan“ genetski kod i veliku šansu za urođene malformacije. Stručnjaci smatraju da će biti velika potražnja za ovim zanimanjem kako cijena mapiranja gena bude sve niža.

Također, sve je veća potražnja za informatičkim stručnjacima koji su specijalizirani za sigurnost na internetu, a posla za takve stručnjake će biti sve više. Što se tiče poljoprivrede, projekcije kažu da će na Zemlji 2050. godine biti oko 9 milijardi ljudi, a 80 % svjetskog stanovništva živjet će u gradovima, što bi značilo da će 20 % stanovništva ruralnih područja biti zaduženo za prehranjivanje gradske populacije.

Tehnološki razvoj stvara sve veću potrebu za usko specijaliziranim djelatnostima kojih je zapravo sve manje. Riječ je o podvodnim variocima, osobama koje se bave instalacijom i održavanjem dizala, električarima i drugim. Zbog sve manje stručnjaka takvog profila, cijena njihovog rada može premašiti plaće visokoobrazovanih ljudi.

Tvrtke će u budućnosti trebati vrhunske stručnjake s područja ekologije, korporativne politike, tehnika proizvodnje kako bi zaštitili okoliš, a da pri tome ne izgube novac.

Petra Šegulić

Više o temi, poslušajte na:

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top