download

Štednja je danas postala najtraženija tema, stoga vam donosimo jedan opširniji pregled s nekoliko jednostavnih i u dobroj mjeri, besplatnih savjeta kako da smanjite sve veće režije, a novac usmjerite tamo gdje je potrebniji. 

U kućanstvu postoji mnogo načina štednje koji pojedinačno gledajući znaju biti smiješno mali, ali ako ih zbrojimo sa ostalima i izračunamo na bazi jedne godine, može se bez problema uštedjeti po nekoliko tisuća kuna što može biti sasvim dovoljno za pokrivanje registracije automobila, plaćanja rate životnog osiguranja ili dijela godišnjeg odmora.

Osim štednje, morate početi ekološki razmišljati i biti svjesni činjenice da izvori energije i vode na zemlji nisu neograničeni. Zato svaki put kada se kupate ili perete rublje razmislite o tome. Ako razmišljate o uštedama i smanjenju troškova, postoji veliki broj svakodnevnih 'malih' stvari koje možete promijeniti i s kojima ćete uštedjeti energiju, odnosno novac i pri tome učiniti nešto dobro za okoliš jer ćete doprinijeti smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu. U nekim slučajevima, da bi dugoročno uštedjeli, potrebno je na početku uložiti više novca za kvalitetniji materijal prilikom gradnje kuće ili za kupovinu štedljivijih uređaja, no taj će se ulog vratiti kroz jeftinije režije tijekom mjeseci i godina. Tako, ako tek razmišljate o gradnji nove kuće, postoji niz faktora na koji treba obratiti pozornost kako bi vaša kuća bila energetski učinkovitija, a vaši računi manji. Treba voditi računa o samom položaju kuće i prostorija u njoj te je poželjno da je većina prostorija smještena na južnoj strani kuće kako bi se maksimalno iskoristilo sunčevo zračenje za zagrijavanje prostora i prirodnu rasvjetu, a pažnju treba obratiti i na kvalitetnu izolaciju, vrstu prozora, balkonskih vrata itd. Iako nekada treba ulagati u kvalitetne materijale prilikom same gradnje kako bi s vremenom uštedjeli novac, u velikom broju slučajeva ne trebate potrošiti niti lipe kako bi uštedjeli, već jednostavno biti malo pažljiviji prilikom korištenja kućanskih aparata, kuhanja i slično.

Pridržavanjem samo jednog od tih pravila, naravno, nećete puno uštedjeti, no ako vaše cijelo kućanstvo bude energetski savjesno i pridržava se određenih pravila, uštede tijekom godine mogu biti značajne. Ako, npr. smanjite grijanje prostorije samo za jedan stupanj, tijekom godine možete uštedjeti i do pet posto energije za grijanje, a dodatnih 7 do 15 posto troškova za grijanje možete uštedjeti ugradnjom sobnog termostata kojeg treba programirati da tijekom noći ili dok je kuća prazna održava temperaturu na nižim vrijednostima. Važno je naglasiti i ulogu roleta, sjenila i zavjesa – po ljeti vanjske rolete mogu utjecati na značajno smanjene temperature, dok u zimskom razdoblju rolete i zavjese mogu utjecati i na smanjenje gubitaka topline do deset posto. Također, kupovinom kućanskih uređaja energetskog razreda A, može se ostvariti ušteda energije do 40 posto.

Ovo su samo neki od brojnih načina s kojima ćete uštedjeti energiju, smanjiti troškove, ali i pridonijeti zaštiti okoliša i ako svi članovi vašeg kućanstva budu samo malo pažljiviji prilikom potrošnje energije, to bi se uskoro trebalo pokazati na smanjenim računima za struju.

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top