devochka deti zemlya pole priroda shar

Ekološki odgoj počinje kod kuće. Koliko god htjeli odgojiti ekološki osviještenog pojedinca ako sami doma ne živite ekološki, sve je uzaludno. 

 Malo dijete obožava istraživati svoju okolinu, a posebno prirodu. Sve mu je čudesno i prema prirodi se ponaša s poštovanjem. Mudar roditelj će to iskoristiti za ekološki odgoj i pokušati će što duže zadržati taj djetetov stav prema svojoj okolini. Iz tog istraživanja rađa se u djetetu ljubav prema prirodi. Ono što možete napraviti unutar svoja četiri zida možda vam se čini malo u globalnim razmjerima, ali svaka sitnica donosi razliku. Uključite se u očuvanje planeta sa svojom djecom.

1. Recikliranje

Odvajajte otpad: papir, boce (s djetetom odnesite boce i prikupite koju kunu, koja npr. može ići u djetetovu kasicu), limenke i bacite ga u pravi kontejner. Ako imate vrt možete napraviti kompostište pa u njega odlagati biorazgradivi otpad. Smanjiti ćete količinu smeća i još k tome dobiti kvalitetan kompost za vaše biljke.

2. Smanjenje količine smeća

Koristite proizvode koji imaju manju ili razgradivu ambalažu. Također možete kupovati i velika pakiranja pa kod kuće prebaciti dio u manje pakiranje. Kupnjom voća i povrća na tržnicama izbjegavate ambalažu.

3. Štednja resursa

Učenjem djece od rane dobi da razumno koriste struju, a pogotovo vodu, usaditi ćete im dobru naviku za cijeli život, a i smanjiti ćete troškove. Tuširajte se radije nego da se kupate, ugasite vodu kad perete zube ili kosu. Kad perete voće ili povrće perite iznad lavora pa tom vodom zalijte cvijeće. Optimalno grijte i hladite svoj životni prostor. I za vaše zdravlje i za vaš novčanik najbolja je zlatna sredina. Možda negdje možete ići pješice, biciklom ili javnim prijevozom da uštedite gorivo, a i smanjite emisiju štetnih plinova.

4. Koristite platnene vrećice

Plastične vrećice koje su u širokoj upotrebi veliki su ekološki problem. Korištenjem platnenih vrećica radite puno na očuvanju okoliša. Ako već morate koristiti plastične vrećice, koristite ih nekoliko puta. I papirnate vrećice su dobra, iako ne trajnija opcija. Košare i "cekeri" izgledaju lijepo i razgradivi su.

5. Ekološki prihvatljivi proizvodi

Koristite ekološki prihvatljivu kozmetiku (sapun, šampon, šminku), sredstva za čišćenje ili kupovna ili ih sami napravite (soda, limun, jabučni ocat, eterična ulja). Provjerite deklaracije. Ako imate bebu, korištenje platnenih pelena je veliki doprinos koji pojedinac može napravit budući da se jedna jednokratna pelena razgrađuje 500 godina, a beba ih potroši nekoliko tisuća.

6. Uključivanje djece u brigu

Dijete već od dvije godine možete uključiti u brigu o biljkama i životinjama u vašem domaćinstvu. Neka vam pomaže zalijevati biljke, hraniti životinje. Jedna sobna biljka ili zlatne ribice nisu prezahtjevne ni za koga.

7. Dijete ne mora imati sve

Utjecati na djetetovo razmišljanje da ne mora imati sve što vidi. Pretrpana soba igračkama ne donosi trajnu sreću. Kupnjom kvalitetnijih igračaka, na primjer od drva, čuva se okoliš, a i nekoliko generacija se može njima igrati. Znajući za pretjerano iskorištavanje šuma za proizvodnju papira, učite dijete da razumno koristi papir.

8. Projekti očuvanja

Uključivanje u lokalne projekte zaštite ili čišćenja prirode stvara se ekološka svijest kod djece. U Hrvatskoj su mnoge biljke i životinje zaštićene. Upoznavanje s njima upoznaje se ovaj predivan svijet i raste želja da se on zaštiti.

Još jedna zanimljiva aktivnost za dijete ili cijelu obitelj su Izviđači. Kad dijete nauči živjeti i preživjeti u prirodi, ljubav prema njoj diže se na viši nivo. Dijete uči kako čuvati prirodu i brinuti se o njoj.

Ako vam se Izviđači čine prenaprednom idejom za vašu obitelj, sličan učinak napravit će i česti boravak u prirodi i njenim različitim staništima; šuma, livada, planine, primorje, špilje i sl.

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top