svijet 1

Indeks zaštite životne sredine (EPI) predstavlja metodu mjerenja i angažiranja država u zaštiti životne sredine. Yale i Columbija svake godine objavljuju EPI listu najboljih u toku Svjetskog ekonomskog foruma. Rangiraju se 163 države prema 25 indikatora. Konačna ocjena predstavlja rezultat zalaganja i ostvarivanja ekoloških ciljeva datih država.

1. Island

Island se smatra jednom od najljepših država na svijetu. Ekološki standardi i ciljevi su na najvišem nivou. Politika države bazira se na ekološkim principima. Zbog visokog nivoa ostvarivanja politike zaštite životne sredine, stanovnici Islanda mogu uživati u netaknutim prirodnim ljepotama. Stanovnici Islanda maksimalno koriste geotermalnu energiju. Država je rekorder u tom području. Čak 82% električne i toplinske energije potiče iz geotermalnih izvora a samo 18% dobiva se sagorijevanjem ulja. Po svim parametrima i rezultatima prvo mjesto je i više no zasluženo.

2. Švicarska

Švicarska je vodeća zemlja na EPI listi godinama. Nalazi se na drugom mjestu samo zahvaljujući nevjerojatnom zalaganju Islanda. U Švicarskoj se zalaganje za čistu životnu sredinu godinama ne mijenja. Radi se konstantno i planirano. U zemlji ne postoje divlja odlagališta otpada jer država i njeni građani podjednako vode računa o zaštiti životne sredine. Slična situacija je i s provedbom ekoloških zakona. Primjerice, zbog prevencije zagađenja postoje manji gradovi u kojima je potpuna zabranjena upotreba automobila.

3. Costa Rica

Vlada Costa Rice čvrsto je posvećena rješavanju ekoloških problema. Slijedeći primjer Islanda u korištenju obnovljivih izvora energije, postigli su odlične rezultate. Postavili su si cilj da do 2021. godine potpuno eliminiraju emisiju ugljičnog dioksida. Kako bi se povećao prostor za poljoprivrednu proizvodnju, na otoku su godinama krčene šume. Sada je jedan od glavnih ciljeva pošumljavanje zemlje. U posljednjih pet godina posađeno je preko pet milijuna stabala, što predstavlja nevjerojatan uspeh ali pokazuje i dosljednost u ostvarivanju cilja.

4. Švedska

Prva stvar koju možemo primijetiti prilikom posjete Švedskoj je veliki broj ekoloških proizvoda. Ipak, stvar zbog koje se zemlja nalazi u vrhu EPI liste je progresivan rad na ostvarivanju i implementaciji plana za postepeno ukidanje fosilnih goriva do 2020 godine. Švedska vlada također se trudi koristiti poljoprivredni i šumski refuz za generiranje topline. U državi je puno praktičnih primjera ujedno i odličnih pokazatelja zašto je ova država u samom vrhu ekološki razvijenih zemalja.

5. Norveška

U Norveškoj se već osjećaju posljedice globalnog zaigravanja. Prema sjevernim dijelovima blizu mjesta gdje se Arktik najviše topi poduzimaju se mnoge mjere za sprečavanje eventualnog, katastrofalnog scenarija. Svi planovi vezani za proizvodnju energije u budućnosti su bazirani na ekološkim principima. Norveška vlada ima potpunu podršku građana da provede ambiciozan plan i postane energetski „co2 neutralna“ do 2030. godine, iako je zemlja koja svoju ekonomiju bazira na proizvodnji i distribuciji nafte. Stalnim povećanjem cijena - Norvežani planiraju da diesel gorivo bude dosta skuplje od eko -goriva kao bi time potakli ljude da kupuju ekološko a ne diesel gorivo.

 

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top