np risnjak

Risnjak je nacionalni park u Hrvatskoj. Smješten u Gorskom kotaru, to jest u planinskom i šumovitom predjelu zemlje, oko 15 km od Jadranskog mora.

Park obuhvaća površinu od 63,5 četvornih kilometara, uključujući središnji dio masiva Risnjak i Snježnik te izvorno područje rijeke Kupe. 1997. godine područje zauzima današnju veličinu i proglašava se nacionalnim parkom te se dijeli na dvije zone: zonu stroge i zonu usmjerene zaštite - u užoj zoni mnogo je prirodnih znamenitosti rijetke ljepote zbog kojih je ono i uvršteno u najviši stupanj zaštićene prirode.

Prekrasni vidici se pružaju sa 1528 m nadmorske visine na Kvarnerski zaljev, Istru i Julijske Alpe u susjednu Sloveniju. Park je izrazit primjer visinskog raščlanjena dinarskoga planinskoga sustava u reljefnom, geološkom, hidrološkom i klimatskom pogledu, biljnom pokrovu i životinjskom svijetu. Mjesta interesa Nacionalnog parka Risnjaka su: Veliki Risnjak (najviši vrh u parku 1528m, a drugi u Gorskom kotaru pored Bjelolasice. Na južnoj padini nalazi se planinski dom Šloserov dom, kojeg je izgradio Josip Schlosser. Do vrha se može doći samo pješice, iz Crnog Luga ili s neasfaltirane ceste koja počinje u Gornjem Jelenju). Snježnik (drugi najviši vrh u parku na 1506 m. Na njegovom travnatom vrhu nalazi se planinarski dom Albaharijev dom. Udaljen je oko 1,5 sati hoda od skijališta Platak što ga je učinilo najčešćim mjestom za skijanje u Hrvatskoj). Guslica (vrh udaljen oko sat vremena hoda od Snježnika, na nadmorskoj visini od 1490 m). Obrazovna staza Leska (stazu je stvorila uprava parka 1993. godine. To je kružna šetnja duga 4,5 km, koja počinje i završava u centru za posjetitelje u Crnom Lugu. Staza prolazi kroz područja različitog raslinja i kroz mnoga različita krška obilježja. Izvor Kupe (rijeka Kupa izvire na najnižoj točki parka, u ovalnom ribnjaku širokom oko 50 m. Brojne ekspedicije pokušale su odrediti dubinu ribnjaka. Dosadašnji rezultati pokazuju da voda izvire iz dva odvojena kanala; uži kanal je 86 m dubok dok je širi kanal 57 m. Do izvorišta se može doći pola sata hoda od sela Razloge.

Na Risnjaku, ipak je vrlo značajna klimatska i vegetacijska barijera između obalnog i kontinentalnog dijela Hrvatske. Jadranski i kontinentalni vremenski obrasci ovdje se sudaraju i igraju značajnu ulogu u određivanju klime parka. Ima ugodna topla ljeta i prosječnu temperaturu do 22 ° C; proljeća i jesen su kišna, a zime je duge i snježne. Prosječna godišnja temperatura na planini Risnjak iznosi 2,5 ° C s godišnjom količinom oborina od 3600 mm, što je među najvišima u zemlji, a prosječna dubina snijega između 122 i 448 cm.

 

Davor Beber

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top