1442564713890147803

Opće je poznato da svaki potrošački proizvod na ovaj ili onaj način utječe na okoliš. Međutim, prosječan potrošač nije svjestan i ne zna koji proizvod ima manje ili više utjecaja na životnu sredinu nego drugi. Bilo koji proizvod koji se proizvodi, koristi ili uklanja na način koji značajno smanjuje štetu zagađenja životne sredine, može se smatrati ekološki prihvatljivim.

Industrijalizacija, loš sustav upravljanja otpadom, povećan broj stanovnika su samo neki od faktora koji doprinose većem zagađenju okoliša. Tekstilna industrija ima veliku zadaću da zadovolji potrebe kupaca, ali i veliku konkurenciju, pa se stoga koriste različiti materijali i stvara više odjeće, pri čemu se i troši dosta više energije. Tekstilna industrija u svom procesu proizvodnje koristi:

1. prirodna vlakna - životinjskog podrijetla (vuna, krzno) i biljnog podrijetla (svila, lan, pamuk, konoplja) i

2. umjetna vlakna - sintetička (poliamid, akril), petrokemikalije, poliester, elastan, likra

Veliki broj odjeće u ormarima sadrži poliester, elastin ili likru - ova jeftina i lagodna vlakna predstavljaju čarobna rješenja tekstilne industrije. Ipak, njihova proizvodnja stvara zagađenja i teško ih je reciklirati (primjerice, najlonu je potrebno više od 40 godina da se razgradi u prirodi). Za proizvodnju velikog broja komada namještaja također se koriste mnogi sintetički i teško razgradivi materijali. Izrada kvalitetnih stolica ili fotelja, kao i ostalog namještaja podrazumijeva postojane i održive materijale, čija proizvodnja i kasnija upotreba, neće naškoditi i negativno utjecati na okoliš.

Na koje sve načine proizvodnja tekstila utječe na okoliš?

U različitim fazama proizvodnje tekstilnih proizvoda javljaju se gotovo sve vrste zagađenja- kemijska, fizička, buka, vibracije, svih činilaca životne sredine - vode, zraka, zemljišta, biljnog i životinjskog svijeta. Rezanje, tkanje i industrijska proizvodnja štete kvaliteti zraka, dok bojanje i tiskanje zahtijevaju veliku količinu vode i kemikalija te ih oslobađaju u atmosferu, a posebno su štetni za naše zdravlje.

Potrošnja energije nije sama po sebi ekološki problem, ali proizvodnja energije i transport sirovina izazivaju negativne utjecaje na životnu sredinu. Fosilna goriva posebno iscrpljuju neobnovljive izvore i izazivaju emisiju štetnih materija u zrak i vodu, a od nekih nastaje i čvrst otpad – pepeo i sl.

Najznačajniji neobnovljivi resursi su nafta, plin i ugljen, upotrijebljeni kao goriva, a nafta i kao sirovina u proizvodnji sintetičkih vlakana i pomoćnih kemikalija, pri čemu dolazi do emitiranja u zrak i vodu te stvaranja čvrstog otpada.

Obnovljivi resursi- sva prirodna vlakna i drvo koriste se za proizvodnju kemijskih celuloznih vlakana. To su obnovljivi resursi i njihovom primjenom u proizvodnji tekstilnih proizvoda se, također, stvaraju sve vrste zagađenja. Voda je usred globalne cirkulacije (ocean – oblaci – kiša – rijeke - ocean) obnovljiv resurs. S druge strane treba uzeti u obzir da je kvaliteta pitke vode vrlo ograničen resurs na mnogim mjestima.

Pored svega toga, tu je i globalni utjecaj proizvodnje tekstila na životnu sredinu. Najznačajniji je, svakako, efekt staklenika ali i uništavanje ozonskog omotača. Tekstilna industrija mora preuzeti odgovornost za cjelokupni životni ciklus tekstilnih proizvoda, a to se sve više događa u mnogim zapadnim i razvijenim zemljama. Prije svega zalaganjem Ministarstva zaštite okoliša i primjenom različitih zakonskih regulativa koje definiraju jasne ciljeve za zaštitu životne sredine.

Kako mi kao građani možemo doprinijeti smanjenju tekstilnog otpada?

Količine tekstilnog otpada se mogu smanjiti, a svatko od nas može tome doprinijeti. Neki od načina su:

1. stvari koje više ne koristite poklonite nekome kome je to potrebno,

2. kupujte reciklirane stvari,

3. birajte stvari koje ćete nositi dulji vremenski period,

4. napravite balans - kada nešto novo kupite, ono što ne upotrebljavate, poklonite nekome.

Prednosti recikliranja i ponovne upotrebe:

1. smanjenje površina koje su potrebne za odlaganje otpada,

2. ušteda materijala,

3. ušteda energije,

4. očuvanje životne sredine,

5. nova radna mjesta,

6. dobit od prodaje recikliranih proizvoda,

7. ušteda na transportu materijala koji se moraju uvoziti

Kada kupujete nove proizvode, pobrinete se da oni budu kvalitetni, ali i ekološki prihvatljivi, bilo da se radi o odjeći, kućanskim aparatima ili predmetima koji su vam potrebni za rad. Kada svi shvatimo da je planeta na kojoj živimo jedna, da je zrak koji dišemo jedan, da svi snosimo istu odgovornost i da svi dijelimo istu životnu sredinu, tek onda ćemo shvatiti ozbiljnost mijenjanja životnih navika na bolje. 

 

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top