1

Trećina svjetskih usjeva ovisi o pčelama i oprašivanju. Posljednjih nekoliko desetljeća pčele su počele odumirati alarmantnom brzinom. 

Smanjenje broja pčela s vremenom će dovesti do toga da najdraža prirodna i neprerađena hrana postane slabo dostupna. Također će dovesti i do povećanih cijena mnogih biljaka, povrća i voća koje svakodnevno jedemo. Iako je već bilo pokušaja da se zaustavi njihovo odumiranje, pčele i dalje ugibaju.

Prije pedesetak godina svijet je izgledao potpuno drugačije. Pčele su imale obilje cvjetova na kojima su se gostile, a ujedno je bilo manje štetočina i bolesti koje su prijetile njihovom prehrambenom lancu. Ovih dana priroda je morala ustuknuti pred industrijalizacijom i naše pčele sada sve teže mogu pronaći dobar pelud i nektar. Poljoprivrednici se sve više koriste herbicidima i insekticidima. To je dovelo do fenomena nazvanog Poremećaj kolapsa kolonija ili CCD poremećaj. CCD je stanje kada pčele postanu toliko dezorijentirane i zatrovane da više ne znaju pronaći put u svoju košnicu. Ili kada, nakon povratka u košnicu, uginu od trovanja.

Iako pčele nisu potrebne za oprašivanje baš svih biljaka jer neke imaju mogućnost samo - oprašivanja ili se oslanjaju na vjetar, mnoge od vama najdražih namirnica u rizičnoj su grupi i mogle bi nestati s kuhinjskih stolova.

Namirnice koje bi mogle nestati: jabuka, mango, kiwi, breskva, bobičasto voće, sve vrste luka, kruška, lucerna, indijski oraščić, avokado, marakuja, grah, povrće iz roda Cruciferae (cvjetača, kupus, brokula i sl.), kakaovac i kava, biljke iz roda Gossypium (pamuk), limun i limeta, mrkva, krastavac, dinja, lubenica, kokos, šećerna repa, repica, paprika, crvena paprika, zelena paprika, ljute papričice, papaja, patlidžan, vanilija, paradajz, grožđe te mnoge sjemenke i orašasti plodovi.

Znatno smanjenje populacije pčela ili njeno potpuno izumiranje dovelo bi do velikog ili potpunog nestanka navedenih namirnica. Ako želite da vaše tijelo i u budućnosti bude zdravo, a kuhinja zanimljiva i šarena, hitno treba nešto poduzeti, prije nego bude prekasno.

 

 

Izvor: http://alternativa-za-vas.com

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top