rsz dsc 0233

Udruga za lokalni razvoj “Turbina promjena” u partnerstvu s Udrugom za zaštitu životinja “Najbolji prijatelj” organizirala je 26. studenog 2018. javnu tribinu na temu Zakona o zaštiti životinja, odnosno njegove primjeni u praksi.

Podsjetimo, Zakon o zaštiti životinja donesen je 26. listopada 2017. godine te je donio mnoge novitete. Tako su u novom Zakonu povećane kazne za napuštanje životinja, kao i za nečipiranje pasa. Zlostavljanje I zanemarivanje životinja, kao i mučenje te nanošenje teških ozljeda smatra se kaznenim djelom. Prvi put se u Zakonu spominje i držanje životinja na lancu te su donošenjem novog Zakona sva skloništa proglašena “no kill skloništima”, odnosno eutanazija životinja nakon isteka 60 dana u skloništu je zabranjena.

Na tribini su sudjelovali Hermina Komanac te Sara Požar kao predstavnice Grada Karlovca, Krešimir Lemić iz Skloništa za životinja Utinja, predstavnica organizacije “Prijatelji životinja” Ivana Lunka te Iva Jurčić iz Udruge “Najbolji prijatelj”, koja je vodila tribinu.

Sudionici tribine su tako prošli kroz glavne promjene koje je novi Zakon o zaštiti životinja donio te ono najvažnije, njegovu primjenu u praksi. Tako smo saznali na koji način Grad Karlovac sudjeluje u provođenju Zakona, kakva je njihova suradnja s udrugama za zaštitu životinja na području grada Karlovca te skloništem Utinja, provodi li se kontrola mikročipiranja pasa te jesu li možda ispisane kakve kazne za nepoštivanje glavnih odredbi Zakona. Ono što smo na tribini doznali jest da situacija u gradu Karlovcu ni nije toliko loša po pitanju mikročipiranja pasa, no mjesta za poboljšanje svakako postoji. Saznali smo i o primjeru dobre prakse što se tiče kontrole mikročipiranja te kastracije pasa, a to je grad Čakovec, te se nadamo da će i grad Karlovac ubrzo poslužiti drugima kao primjer dobre prakse u Republici Hrvatskoj. Na tribini se razgovaralo i o razlikama u držanju pasa u samom gradu te u okolnim mjestima te je upravo iz ovog primjera vidljivo da mjesta za najveća poboljšanja postoje upravo u ruralnim sredinama te okolici Karlovca.

Gospođa Ivana Lunka iz organizacije “Prijatelji životinja” otkrila nam je da se cjelokupna situacija po pitanju kućnih ljubimaca te njihovog odgovornog vlasništva u proteklih 10 godina itekako promijenila te da je najvažnija stvar na kojoj svi sudionici u kontroli i provedbi Zakona o zaštiti životinja moraju raditi je upravo mikročipiranje pasa što je preduvjet za borbu protiv napuštanja životinja. Naime, mnogi vlasnici pasa ne čipiraju svoje ljubimce te ih bez straha od visokih kazni napuštaju jer pas nema čipa pa se ni vlasnik ne može otkriti. Također je naglasila važnost kastracije pasa kako bi se u što većoj mjeri izbjegla situacija neželjenih legala koja bivaju bačena, a to su sve situacije s kojima se volonteri Udruge “Najbolji prijatelj” svakodnevno bore.

Javna tribina je organizirana u sklopu Projekta osvještavanja građana o važnosti udomljavanja napuštenih životinja i odgovorne skrbi za životinje - „Daj šapu!“, koji provodi Udruga “Turbina promjena”.

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top