energetska efikasnost 02 0 770x472

Oznakama energetske učinkovitosti određuje se položaj uređaja na ljestvici od A do G s obzirom na potrošnju energije. Razred A (zeleno) označuje najvišu, a razred G (crveno) najnižu energetsku učinkovitost. Ako većina uređaja određene vrste dostigne razred A, trenutačno se ljestvici mogu dodati tri dodatna razreda: A+, A++ i A+++.

 Zbog poboljšane energetske učinkovitosti mnogih proizvoda sve se više uređaja uvrštava u razrede A+, A++ i A+++. To često zbunjuje potrošače i stoga je donesena odluka da se ti razredi postupno ukinu tijekom idućih nekoliko godina. Novi će se sustav vratiti na razrede od A do G (bez razreda A+, A++ i A+++), no oba će se sustava neko vrijeme paralelno upotrebljavati sve dok se potpuno ne ukinu.

Zahvaljujući oznakama energetske učinkovitosti kupci mogu odabrati proizvode koji troše manje energije i tako uštedjeti novac. Oznakama se usto tvrtke mogu potaknuti na razvijanje energetski učinkovitih proizvoda i ulaganje u njihov dizajn.

Oznake energetske učinkovitosti obvezne su za sve uređaje koji se prodaju na području EU-a, a za koje postoje zahtjevi (ili propisi) o označivanju. Na prodajnome mjestu oznake moraju biti jasno vidljive na svakom uređaju. Stoga ako proizvodite ili uvozite kućanske uređaje, provjerite jesu li oni usklađeni s relevantnom direktivom i povezanim zakonodavstvom. Svojim distributerima dužni ste besplatno dostaviti oznake i informacije o proizvodu. Ako ste distributer, dužni ste oznake pričvrstiti tako da one budu vidljive i čitljive. Oznake energetske učinkovitosti možete oblikovati upotrebom internetskog alata za oblikovanje oznake energetske učinkovitosti. Na raspolaganju su vam i predlošci oznaka energetske učinkovitosti u formatu InDesign.

Ako se bavite prodajom na daljinu, primjerice prodajom na internetu, dužni ste na određeni način kupcima dostaviti informacije o proizvodu koje su navedene u Direktivi i povezanom zakonodavstvu. Za internetsku prodaju trebalo bi se pridržavati sljedećih pravila:

1. oznaka energetske učinkovitosti koja odgovara oglašavanom proizvodu mora biti jasno prikazana (u blizini cijene proizvoda) ili

2. ako oznaka energetske učinkovitosti nije prikazana, mora se navesti energetski razred (s pomoću strelice, koja bi ujedno trebala upućivati na odgovarajuću oznaku energetske učinkovitosti).

U delegiranim uredbama za označivanje kućanskih uređaja utvrđeni su kriteriji koje proizvod mora ispuniti kako bi bio u skladu s Direktivom o oznakama energetske učinkovitosti. To uključuje:

1. informacije koje morate staviti na raspolaganje,

2. način označivanja proizvoda u skladu s potrošnjom energije,

3. mjesto na kojem je potrebno pričvrstiti oznaku proizvoda.

Ponekad proizvođači poduzimaju inicijativu za utvrđivanje dobrovoljnih sporazuma za određenu skupinu proizvoda. Tim se sporazumima omogućuje brže i isplativije ostvarivanje ciljeva politike u usporedbi s obveznim zahtjevima.

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top