slon

Slonovača, bjelokost ili jednostavno slonova kost jedna je od onih dragocjenosti za koju se mora platiti visoka cijena ali ne samo novcem.

Već desetljećima u Africi krivolovci masovno ubijaju slonove ne bi li došli do što većih količina, a samim time i što veće zarade.

Osamdesetih godina prošlog stoljeća ubijeno je čak milijun slonova diljem Afrike, milijun slonova za nakit i ukrasne predmete. Tek 1989. godine uvedena je opća zabrana trgovine slonovačom. Potražnja je pala, vlade afričkih država obrušile su se na krivolovce i populacija slonova počela je rasti.

No, mirna vremena za slonove nisu potrajala. 2011. godine ubijeno je 25 000, a 2012. godine 22 000 slonova. Po procjenama Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, 2013. godina nadmašila je ove brojke.

Države pogođene krivolovom odlučile su zaustaviti trgovinu slonovačom i zaštititi afričke slonove, objavio je Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN). Savez i vlada Bocvane zajednički su organizirali konferenciju na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz 30 zemalja. Dogovorena je suradnja Afrike i Azije na opsežnom projektu očuvanja slonova. Određena je nulta tolerancija za krivolov u Gabonu, Keniji, Nigeru te Zambiji u Africi, ali i Vijetnamu, Filipinima, Maleziji, Kini te Tajlandu u Aziji.

Svi sudionici konferencije pristali su na odredbe kojima će se zahtijevati najviše kazne za krivolovce, a vlasti se obvezuju proglasiti trgovinu divljim vrstama teškim kaznenim djelom te pobrinuti se da počinitelji budu kažnjeni.

Ta divna stvorenja, po mišljenju mnogih, najosjećajnija živa bića, i dalje su ugrožena sa strane krvoločnih predatora, ali onih na dvije noge. Mnoge kulture smatraju ih simbolom sreće i snage, u Indiji su čak proglašene svetima. Uostalom, čak i sama riječ “oslonac” u sebi nosi ime ove veličanstvene životinje.

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top