gobi

Naša planeta Zemlja puna je biološke raznolikosti. Pogledate li samo drvo života uočit ćete mnogostruke grane koje se šire sve dalje i dalje, a kada bismo krenuli na to drvo upisati svaku i najmanju podvrstu i podrod, dobili bismo sustav neviđenih razmjera.

No, je li biološka raznolikost na planetu neiscrpna ? Svakako da nije. U 21. stoljeću suočeni smo sa šokantnom činjenicom koja oduzima dah kada prvi puta na nju naiđete. Jesmo li, kao jedina bića na planetu koja imaju moć usporiti ili zaustaviti ovaj negativni trend, podbacili ili se tek budimo iz dubokog sna u kojem nismo bili ni svjesni svog utjecaja na ravnotežu ekosistema ?

Vratimo se na tren na razgranato drvo života. Nije li nelogično rezati upravo granu na kojoj sjedimo ? Upravo to i činimo jer ćemo se naći u situaciji gdje za rastuće svjetsko stanovništvo više neće biti hrane. I danas se već borimo sa problemom gladnih i onih koji nemaju pristup čistoj, slatkoj vodi sigurnoj za piće.

Iako je već Darwin govorio o opstanku najjačih i najprilagođenijih, nije na ovo mislio. U njegovom svijetu prirodnog odabira opstaju najjači od određene vrste čime se osigurava nastavak vrste sa najboljim mogućim osobinama koje može imati. No ni najjači ris, također jedna od ugroženih vrsta, ne može se nositi sa dramatičnim smanjenjem staništa ili golemim zagađenjem.

Elsa Nickel iz njemačkog Saveznog ureda za okoliš, naglasila je kako je ugrožena čak jedna trećina svih biljnih i životinjskih vrsta. Izumiranje ovih razmjera može se usporediti samo sa periodom masivnog izumiranja dinosaura. Možda se ipak radi o prstu prirode koji čisti stare vrste kako bi napravio mjesta za nove ali čini se da je najbitniji prst ovdje ipak ljudska intervencija. Vrijeme je da se počnu donositi bolje i pametnije odluke kako se ne bismo jednoga dana našli kao Pale sam na svijetu, naravno ako u procesu ne uništimo i sami sebe.

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top