Forest City e1488145296604

Mjere na deset područja mogle bi rezultirati smanjenjem emisija štetnih plinova za 59 do 96 % do 2030. godine, kako bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine, koliko je maksimalno odredio UN.

Učinkovitije korištenje energije i ulaganja u zelenije gradove uvršteni su među deset mjera koje bi mogle pridonijeti usporavanju globalnog zatopljenja i istovremeno gospodarskom rastu. Mjere na deset područja mogle bi rezultirati smanjenjem emisija štetnih plinova za 59 do 96 % do 2030. godine, kako bi se globalno zatopljenje držalo ispod dva stupnja Celzija iznad predindustrijske razine, koliko je maksimalno odredio UN.

"Identificirali smo neke mjere koje najviše obećavaju (...) najisplativija je energetska učinkovitost", kazao je Felipe Calderon, bivši meksički predsjednik koji predsjeda Globalnim povjerenstvom o gospodarstvu i klimi (GCEC).

On je pozvao 20 najjačih ekonomija svijeta da zadaju visoke globalne energetske standarde na području osvjetljenja, izgradnji kuća i zgrada te izradi automobila. GCEC procjenjuje da bi smanjenje potrošnje energije moglo potaknuti svjetsku ekonomsku proizvodnju za 18 bilijuna dolara do 2035. godine.

Ulaganja u čišći gradski prijevoz u gradovima, ugradnja izolacija i bolje upravljanje otpadom moglo bi smanjiti emisiju štetnih plinova i zagađenje atmosfere te do 2050. godine donijeti uštedu od 16,6 bilijuna dolara. Međunarodno izvješće je rezultat rada bivših šefova država, poslovnih čelnika, ekonomista i ostalih stručnjaka.

Petra Šegulić

 

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top