glliva

Gljivarstvo je ogromno područje rada, a obuhvaća proizvodnju hrane, tehnologiju prerade, farmaceutiku i očuvanje okoliša. 

Zbog toga je značajno biti upoznat što su gljive kao hrana i kako se proizvode saprofitske i mikorizne gljive. U svijetu se danas proizvode milijarde tona različitih gljiva, koje se velikim dijelom prerađuju, konzerviraju ili koriste kao sastojak u industriji prerade mesa, sirarstvu i u proizvodnji raznih gotovih jela. Gljive su nezaobilazne i u farmaceutskoj industriji, jer od ukupno proizvedenih antibiotika, antivirusnih i antikancerogenih tvari, droga itd. na gljive otpada veliki postotak. Danas je neophodno i voditi bitku za očuvanje okoliša, koji se pored industrijskog zagađenja, devastira svakodnevnom sječom šuma. Time se godinama zaustavlja prirodni život biljaka, životinja i gljiva. U tom smislu potrebno je biti i upoznat s tehnikom mikorizacije presadnica s raznim vrstama gljiva u cilju pošumljavanja. Za temeljito poznavanje područja gljivarstva osoba mora biti upoznata s morfologijom gljiva, sistematikom, načinom razmnožavanja, proizvodnjom kultura i micelija gljiva te očuvanjem kulture zaustavljanja životnih funkcija.

Neke od naših šumskih gljiva su Jelenovo uho, Bijela puževica, Modrikača ili modra koturnica, Slavonski vrganj, Šampinjonska mušica te mnoge druge gljive koje možemo pronaći na području Republike Hrvatske.

U Karlovcu će se, u periodu od 30. rujna do 7. listopada 2018. godine, održati Gljivarski tjedan u cilju promocije Karlovačke ponude. Cilj aktivnosti predviđenih kroz 33. Gljivarski tjedan privlačenje je novih gostiju u restorane i destinaciju, odnosno povećanje potrošnje u restoranima i stvaranje prepoznatljivog gastro brenda županije i naših tradicijskih jela, kao što su to danas npr. zagorski štrukli, slavonski kulen, samoniklo bilje no isto tako mogu biti i samonikli plodovi prirode, kao što su jestive gljive, kesteni i slično. Završno cjelodnevno događanje 33. Gljivarskog tjedna bit će na Muljavi (Petrova Gora), 6. listopada 2018. dok je za 7. listopad predviđen izlet u Kozjaču za građanstvo, s polaskom u 9 sati ispred zgrade suda u Karlovcu.

                                                                                                                                                                                                                    Petra Šegulić

Više o temi, poslušajte na;

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top