images

U posljednjih su 10 godina istraživanja pokazala znatna povećanja korištenja medija - kako kod djece, tako i kod adolescenata. Iz tog razloga sve više pedijatara savjetuje roditeljima da djeci ograniče vrijeme provedeno s tehnologijom, pogotovo korištenje mobitela, tableta i iPhone-a.

Posljedice nekontroliranog korištenja mobitela, laptopa, tableta, a i sjedenje pred TV prijamnikom su ozbiljne te ponekad i zastrašujuće. U svijetu je proveden velik broj istraživanja kojima je u centru razvoj djeteta okruženog tehnologijom, a rezultati su sljedeći :

-          Utjecaj na mozak (Dječji mozak brzo raste i upija, a zbog tehnologije ne koriste dovoljno motoričkih vještina. Od rođenja pa do druge godine života, djetetu se mozaktrostruko poveća. Mozak i dalje ubrzano raste do 21 godine. Pokazalo se da je premjereno izlaganje tehnologiji direktno povezano sa svakodnevnim funkcioniranjem djeteta te problemima vezanima za poremećaj manjka pozornosti, kašnjenju u razvoju, otežanim učenjem, povećanom impulzivnošću kod djeteta i smanjenom sposobnošću kontroliranja osjećaja i ponašanja)

-          Pretilost (Glavni uzrok jest premalo kretanja, previše vremena provedeno pred televizijom, računalom i na pametnom telefonu. Prekomjerna težina vodi dijabetesu i povećava rizik od ranog srčanog udara, ozbiljno skraćujući očekivanu duljinu i kvalitetu života)

-          Poremećaji u spavanju (Izloženost djece nerazumljivim sadržajima potiče noćne more, mjesečarenje, nepravilne obrasce spavanja i mogu se zadržati jako dugo u dječjoj podsvijesti, buduće da ih ne mogu interpretirati)

-          Mentalne bolesti (Prekomjerno korištenje tehnologije se smatra uzročnim čimbenikom u porastu stope dječje depresije, anksioznosti, poremećaja pažnje, bipolarnom poremećaju, psihozi i problematičnom ponašanju djece)

-          Ovisnost (Djeca se počinju povezivati s raznim uređajima što može rezultirati ovisnošću, a ovisnost zabranom daljnjeg korištenja, emotivnom nestabilnošću te se isključuju iz stvarnoga svijeta kako bi što više bili „online“, zanemarujući društvene potrebe i aktivnosti)...

Ovo su samo neke od posljedica na dječje zdravlje, ali ima ih mnogo više, poput digitalne demencije, utjecaj radijacije, agresije, neodrživosti i sl. Pri tim posljedicama djeci se ograničuje prekomjerno korištenje tehnologije budući da su oni naša budućnost, ali oni nemaju budućnosti ako se njihovi životi vrte oko tehnologije i nestvarnog svijeta.

Davor Beber

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top