11

Šume spadaju pod vrlo krhki ekosustav. Nerijetko vatrene stihije proždiru hektare šumskih površina. Nažalost, skoro svake godine, najčešće u ljetno doba, možemo svjedočiti istom scenariju na području Republike Hrvatske, pogotovo na obali.

Šumski požar je onaj koji se nekontrolirano kreće površinom šume i guta sve pred sobom. Može se pojaviti u nekoliko oblika. Postoji podzemni šumski požar u kojem se zapale podzemne naslage treseta i zatim polako gore pod zemljom. Ovaj požar je ujedno i lakše sanirati no kada on divlja na površini.

Ako se popne iznad tla požar može zahvatiti tlo tj. suho lišće, iglice, mahovinu grančice i slično, ali on se ujedno može popeti i u krošnje. Ovakav požar koji pali kitnjaste kape drveća izuzetno je opasan i najnepredvidljiviji. Odjednom može podivljati ovisno o vremenskim uvjetima i čak i ostaviti iza sebe predjele nedirnute vatrom pošto se kreće uglavnom krošnjama. Kako bi mogao bjesniti potrebno mu je širenje na prizemni požar i pogoduju mu topliji mjeseci.

Svaki požar treba hranu, a šumski požari se hrane materijalom koji nalaze oko sebe. Suho drveće i debla, kao i suhi šumski pokrov, posebna su poslastica, ali ne ustručava se progutati ni živo drveće i mahovinu. Širenju pogoduju biljke koje nalikuju dugim travama koje uz vjetar daju dodatnu brzinu požaru.

Iako do šumskog požara naravno može doći i prirodnim putem poput udara groma ipak je krivac za većinu požara čovjek. Nesavjesni kamperi, paljenje otpadnog materijala, bacanje opušaka u prirodu ili pak prijevozna sredstva poput vlakova koja ponekad bacaju iskre pri trenju metala također su česti okidači.

Iako je ovaj tip požara uglavnom saniran prije nego što stigne do stradavanja ljudi ili oštećenja objekata ipak ostavlja goleme posljedice po šumski ekosustav. Tlo gubi svoju kvalitetu i hranjive tvari, životinje ostaju bez svojih domova ili pogibaju zarobljene između vatrenih zidova. Požari i estetski nagrđuju krajolik iako je to manje bitno. S vremenom će se obnoviti, ali brzina obnove ovisi koliko dugo je požar gorio i je li spalio i korijenje biljaka ili se radilo samo o uništavanju nadzemnog dijela.

Izuzetno je bitno primijetite li sumnjivo i neodgovorno ponašanje ili pak dim koji se podiže iz šumskih površina odmah javiti nadležnim službama. Ako se doista radi o početku požara, svaka minuta u intervenciji je bitna. Dakle, vrlo oprezno s vatrom. 

 

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top