1

Energetski efikasnu kuću definiramo kao objekt koji troši minimalnu energiju za hlađenje i grijanje prostora. 

U Republici Hrvatskoj su sve kuće koje su izgrađene nakon 2002. godine standard za novogradnju. No, cilj takve zelene gradnje nije u prvom redu štednja, već učinkovito korištenje energije s najmanjim mogućim utjecajem na okoliš, a da se u isto vrijeme ne naruši standard života. Energetski štedljiva kuća može se pohvaliti modernim pristupom gradnje te spremnosti da se za njezinu gradnju koriste novi materijali i tehnologije.

Sve energetski efikasne kuće možemo podijeliti u pet kategorija, a to su:

1. niskoenergetske kuće,

2. kuće nulte energije,

3. pasivne kuće,

4. kuće s viškom energije i

5. autonomne kuće

Niskoenergetske kuće (Low Energy House)

Pod niskoenergetske kuće spadaju sve kuće koje troše manje energije od onih običnih. Radi se o kućama s dobrom izolacijom, visokokvalitetnim prozorima te dobrom termoizolacijom što u konačnici dovodi do korištenja manje energije za grijanje i hlađenje prostora. Ovakve kuće često se opremaju i solarnim kolektorima.

Kuće nulte energije (Zero - energy House ili Net Zero Energy House)

Kuća nulte energije je ona koja ima nultu emisiju ugljičnog dioksida. Takva kuća može biti nezavisna u odnosu na energetsku mrežu, no praksa govori da se ipak u nekim periodima koristi energija dobivena iz energetske mreže. One ispuštaju i malo plinova koji izazivaju efekt staklenika pa time i štite životnu sredinu.

Pasivne kuće (Passive House ili Ultra - low Energy House)

Pasivna kuća troši jako malo energije pa se u njoj tijekom zime može živjeti gotovo bez grijanja. Pasivna kuća za grijanje i hlađenje troši 10 puta manje energije od običnih kuća. Da bi se pasivna kuća deklarirala kao takva, potrošnja energije u jednoj godini ne smije biti veća od 42 kWh/m2. Iako su troškovi gradnje pasivne kuće malo viši, u novije vrijeme su znatno smanjeni nego što je to bilo kada se počelo s gradnjom.

Kuća s viškom energije (Energy Plus House)

Kuća s viškom energije je ona kuća koja tijekom cijele godine može proizvesti više energije uz pomoć obnovljivih izvora nego iz ugrađenih sistema. To se postiže uz male generatore električne energije, birane lokacije za kuću i ostalih niskoenergetskih tehnika gradnje kuće poput solarnog dizajna kuće.

Autonomne kuće (Autonomous Building)

Autonomna ili nezavisna kuća zamišljena je tako da funkcionira nezavisno od infrastrukture. Dakle, nema priključaka za vodovod, kanalizaciju, električnu energiju i sl. Autonomna kuća puno je više od energetski efikasnih kuća.

Za budućnost gradnje važna je energetska efikasnost. Stoga, trebamo biti prilagodljivi na nove načine energije, ali i njezine štednje. Energetski efikasne kuće samo su jedan dio svjetske energetske efikasnosti. U cijelom svijetu samo je jedan manji dio takvih energetski efikasnih kuća. Donošenjem novih energetskih zakona, u budućnosti će se sve više morati poštivati takav način gradnje.

 

 

Petra Šegulić

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top