1

Posljednjih godina često možemo čuti o tome kako je zapravo planet prenapučen i kako je naglo porastao broj stanovnika, posebice u zadnjem stoljeću, no to zapravo ne predstavlja pravi problem. 

Zemlja je sasvim dovoljno velika da pruži dom ovoj količini ljudi, no problem se javlja kada čovjek izgubi iz vida činjenicu da je Zemlja živa i da njeni resursi nisu neiscrpni. Problem nije dakle u količini ljudi na svijetu već u načinu na koji smo se odlučili odnositi prema planeti. Za vrstu koja sebe smatra onom na vrhu hranidbenog lanca i najinteligentnijom, potegli smo neke doista sulude poteze. Profit pokreće svijet a to što nećete moći udahnuti ili namazati na kruh, novčanicu ili kovanicu čini se kao manje bitna stavka.

Problem s kojim se suočavamo neprestano je količina otpada koja se proizvodi. Većina stvari koja stiže u naše domove, radi sigurnosti ili pak očuvanja izvornih kvaliteta proizvoda, zapakirana je u gomile ambalažnog materijala. Tehnologija napreduje tako brzo da je zastarijevanje računala ili mobitela na kojem ovo čitate unaprijed planirano. Baterije, akumulatori ili pak milijarde plastičnih vrećica povlače se po oceanima i zagađuju livade ili proplanke na divljim odlagalištima otpada. Kao alternativa ovom gomilanju otpada pojavilo se rješenje u obliku spalionice otpada. Ovo je s jedne strane više higijenski način rješavanja problema smeća od jednostavnog nagomilavanja na deponije na kojima tada ono trune i razgrađuje se šireći smrad i otrovne kemikalije.

Spalionice se smatraju higijensko - sanitarnim jedinicama. Iako vam se ovo čini suludim one to doista i jesu. Spalionica otpada koja se pridržava svih standarda i pravila ima ugrađene filtere koji odstranjuju 99% prašine i štetnih elemenata iz dima koji nastaje spaljivanjem. Uzmite samo u obzir da je metan koji bi otpad ispuštao truljenjem na odlagalištu 20 puta aktivniji kada se nađe u atmosferi i pridonosi jačanju efekta staklenika. Spalionice su dakako glasne i remete normalan tijek života nađu li se u naseljenom mjestu pa je obično praksa smjestiti ih malo dalje kako buka i smrad od vozila koje dovoze smeće ne bi remetili gradski život.

Zaključak je, da je svakako istina da spalionice otpada emitiraju u atmosferu određenu količinu stakleničkih plinova, no ona je ipak mnogo manja od one koji bi se u nju otpustili da se otpad nije spalio. Stoga iako nije savršeno rješenje ipak je odabiranje manjeg od dva zla.

 

 

 

 

Izvor: ekologija.com

 

volonteri

Sponzori, donatori i partneri

Carpe_diem_logo.pngDrutvo_Naa_djeca_Karlovac_logo.pngGradska_Toplana_logo.jpgHEP_RGB.pngHK-logo-color.pngINKASATOR_LOGO_RGB.jpgKarlovac_logo_.jpgMDOMSP_logo.pngMcdonalds_logo.jpgNajbolji_prijatelj.pngOS-Grabrik-Logo-.jpgO_Draganii.pngO_Mahino_logo.pngZELENILO-LOGO.jpgZoo_villi_logo.pngistoa_logo.pnglogo_kole_banija.pnglogo_zoo_hobby.png
Go to top